„Ja jestem nadzwyczajna, w smaku niebywała (…)”
Z CYKLU #OBIADUPRAWNIKA
Dlaczego obiad, a nie śniadanie? Przecież śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, tak powie każdy lekarz i każdy z nas, co do zasady o tym wie. Do tego milion wariantów na jego przygotowanie, na słodko, ostro, ciepło i na zimno. Zaczynając od owsianki czy jaglanki, a kończąc na omletach, tostach, grzankach.
Jakie śniadanie, taki cały dzień ! Tak to prawda, i nie będę z tym poglądem polemizowała.
Obiad… to jednak jemu powierzyłam główną role.
Dlaczego?
Jedzenie w dzisiejszych czasach zmieniło znaczenie dla nas, współczesnych społeczeństw. Posiłki przestały mieć kluczowe znaczenie w ciągu dnia, a ludzie nie dzielą już swojego czasu według pór spożywania dań. Spożywają pokarmy o różnych porach, najczęściej w pośpiechu, nie mówiąc już o wspólnym jedzeniu, które – jeżeli w ogóle ma miejsce – towarzyszy jedynie doniosłym wydarzeniom religijnym czy też świątecznym. Jedzenie odgrywa wówczas główną rolę, a gospodarze muszą dbać o to, żeby stoły były cały czas obficie zastawione, a jedne dania zastępowane kolejnymi. Uwolnienie życia rodzinnego od rytmu posiłków znacznie obniżyło rangę sztuki kulinarnej. Sposób odżywiania jest dzisiaj zależny od rytmu pracy, a spożywanie posiłków odbywa się co najwyżej podczas tak zwanych lunchów na przerwie w pracy.
Któż z nas nie miał kalendarza zajęć wypełnionego po brzegi, pędząc ze spotkania na spotkanie, odbierając telefon za telefonem, a obiad – no cóż – nie był aż tak istotny? Ostatecznie stawał się on późną kolacją. Doskonale to znam, sama wiele lat tak pracowałam. Dziś z perspektywy czasu wiem, że jest to kwestia dobrej organizacji pracy, swojego kalendarza i naszych priorytetów. Czasami godziny spędzamy na skrolowaniu mediów społecznościowych, a brak nam czasu na posiłek. Pomiędzy czytaniem o ciekawostkach z życia znajomych na Facebooku czy Instagramie zjadamy drożdżówkę, coś słodkiego i do tego obowiązkowo kawa z jednej z sieciówek.
Na wspólny obiad mamy szansę dopiero w weekend, kiedy na chwilę zapominamy o zawodowych obowiązkach, dzieci nie mają kolejnych dodatkowych zajęć, a my nie zabraliśmy służbowego komputera do domu.
Warto celebrować wspólne chwile, a obiad jest na to idealnym sposobem. Czas spędzony przy stole z rodziną, z najbliższymi to chwile, które dają nam zastrzyk pozytywnej energii, radości. Nic tak nie jednoczy, jak wspólne posiłki. Wspólne spotkania przy jednym stole były i będą elementem zacieśniającym stosunki między członkami rodziny i przyjaciółmi.
Jaki jest przepis na przygotowanie idealnego obiadu?
Marlena De Blasi w „Wieczorach w Umbrii” pisała tak:
„Zanim ugotujesz jakąś potrawę, musisz być w stanie poczuć jej smak. Najpierw przejdź ten proces w wyobraźni. Wyobraź sobie, że wybierasz składniki. Musisz być pewna, jak mają wyglądać, pachnieć, jaką mieć konsystencje”.
A co na to „Pani do obiadów”, która zyskała miano kucharki narodowej, czyli naczelna influencerka XIX w., która – gdyby żyła w dzisiejszych czasach – z całą pewnością zawładnęłaby kulinarnym światem Instagrama i Facebooka? Lucyna Ćwierczakiewiczówna, autorka bestselerowej książki „365 obiadów za 5 złotych”?
Jej zdaniem kuchnia nie musi być droga i wystawna, najważniejsza jest jakość i świeżość produktów i oczywiście plan działania, czyli dobra organizacja pracy.
Mając na uwadze powyższe wskazówki, zapraszam Cię na obiad u prawnika.
Tym razem w roli głównej Ona – czyli marchewka, o której Jan Brzechwa pisał w swoim wierszu „Ja jestem nadzwyczajna, w smaku niebywała”!.
Placki marchewkowo- pietruszkowe
Składniki:
- 4-5 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 jajka
- Pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej
- Sól, pieprz ziołowy
- Słodka papryka mielona
- Ostra papryka mielona
- olej
Sos pieczarkowy:
- opakowanie pieczarek
- małe opakowanie śmietanki 30% – (z Lidla lub Biedronki)
- szczypta soli, czarnego pieprzu
- ziarna kolendry
- odrobina oliwy
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach na tarce do warzyw. Do warzyw dodaj 2 jajka, przyprawy, mąkę. Natkę pietruszki pokrój i dołóż do warzyw, wymieszaj. Na koniec do masy dodaj odrobinę oliwy. Tak przygotowane warzywa smaż na rozgrzanej patelni, z każdej strony.
Placki najczęściej podaje z sosem pieczarkowym lub sosem na bazie jogurtu.
Pieczarki obierz, umyj, podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Dodaj przyprawy, a następnie zalej pieczarki śmietanką. Przyprawy najlepiej ugnieść w moździerzu z odrobiną oliwy. Pieczarki i śmietankę podsmaż aż do uzyskania sosu.
Tak przygotowanym sosem możesz polać placki lub podać go w oddzielnym naczyniu.
Polecam!
Wstążki z marchewki i cukinii z serem halloumi
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 cukinia
- opakowanie sera halloumi lub sera pleśniowego lub tofu – najlepiej wędzonego
- oliwa
- pieprz
- szczypta soli
- sok z cytryny
- sok z pomarańczy
- do dekoracji płatki bławatka
Przygotowanie:
Marchewkę obierz. Obieraczką do warzyw pokrój marchewkę i cukinię na wstążki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, włóż wstążki marchewki i cukinii. Podsmaż tak aby były al dente, na koniec dodaj przyprawy. Warzywa i ser można przyrządzić również na patelni grillowej. Oliwę wymieszaj z odrobiną soku cytrynowego, pomarańczowego i polej warzywa. Wstążki cukinii, marchewki i ser wyłóż na talerz, możesz udekorować płatkami bławatka. Danie możesz zrobić w wersji tylko z marchewką lub cukinią i serem.
Katharina
Kulinarny Paragraf
Pieczarkowe szaleństwo Placki marchewkowo – pietruszkowe Wstążki marchewki z serem pleśniowym