„Ja jestem nadzwyczajna, w smaku niebywała (…)”

Z CYKLU #OBIADUPRAWNIKA

Dlaczego obiad, a nie śniadanie? Przecież śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, tak powie każdy lekarz i każdy z nas, co do zasady o tym wie. Do tego milion wariantów na jego przygotowanie, na słodko, ostro, ciepło i na zimno. Zaczynając od owsianki czy jaglanki, a kończąc na omletach, tostach, grzankach.

 Jakie śniadanie, taki cały dzień ! Tak to prawda, i nie będę z tym poglądem polemizowała.

Obiad… to jednak jemu powierzyłam główną role.

Dlaczego?

Jedzenie w dzisiejszych czasach zmieniło znaczenie dla nas, współczesnych społeczeństw. Posiłki przestały mieć kluczowe znaczenie w ciągu dnia, a ludzie nie dzielą już swojego czasu według pór spożywania dań. Spożywają pokarmy o różnych porach, najczęściej w pośpiechu, nie mówiąc już o wspólnym jedzeniu, które – jeżeli w ogóle ma miejsce – towarzyszy jedynie doniosłym wydarzeniom religijnym czy też świątecznym. Jedzenie odgrywa wówczas główną rolę, a gospodarze muszą dbać o to, żeby stoły były cały czas obficie zastawione, a jedne dania zastępowane kolejnymi. Uwolnienie życia rodzinnego od rytmu posiłków znacznie obniżyło rangę sztuki kulinarnej. Sposób odżywiania jest dzisiaj zależny od rytmu pracy, a spożywanie posiłków odbywa się co najwyżej podczas tak zwanych lunchów na przerwie w pracy.

Któż z nas nie miał kalendarza zajęć wypełnionego po brzegi,  pędząc ze spotkania  na spotkanie, odbierając telefon za telefonem, a obiad – no cóż – nie był aż tak istotny? Ostatecznie stawał się on późną kolacją. Doskonale to znam, sama wiele lat tak pracowałam. Dziś z perspektywy czasu wiem, że jest to kwestia dobrej organizacji pracy, swojego kalendarza i naszych priorytetów. Czasami godziny spędzamy na skrolowaniu mediów społecznościowych, a brak nam czasu na posiłek. Pomiędzy czytaniem o ciekawostkach z życia znajomych na Facebooku  czy Instagramie zjadamy drożdżówkę, coś słodkiego i do tego obowiązkowo kawa z jednej z sieciówek.   

Na wspólny obiad mamy szansę dopiero w weekend, kiedy na chwilę zapominamy o zawodowych obowiązkach, dzieci nie mają kolejnych dodatkowych zajęć, a my nie zabraliśmy służbowego komputera do domu.

Warto celebrować wspólne chwile, a obiad jest na to idealnym sposobem. Czas spędzony przy stole z rodziną, z najbliższymi to chwile, które dają nam zastrzyk pozytywnej energii, radości. Nic tak nie jednoczy, jak wspólne posiłki. Wspólne spotkania przy jednym stole były i będą elementem zacieśniającym stosunki między członkami rodziny i przyjaciółmi.

Jaki jest przepis na przygotowanie idealnego obiadu?

Marlena De Blasi w „Wieczorach w Umbrii” pisała tak:

„Zanim ugotujesz jakąś potrawę, musisz być w stanie poczuć jej smak. Najpierw przejdź ten proces w wyobraźni. Wyobraź sobie, że wybierasz składniki. Musisz być pewna, jak mają wyglądać, pachnieć, jaką  mieć konsystencje”.

A co na to „Pani do obiadów”, która zyskała miano kucharki narodowej, czyli naczelna influencerka XIX w., która – gdyby żyła w dzisiejszych czasach – z całą pewnością zawładnęłaby kulinarnym światem Instagrama i Facebooka?  Lucyna Ćwierczakiewiczówna, autorka bestselerowej książki „365 obiadów za 5 złotych”?

Jej zdaniem kuchnia nie musi być droga i wystawna, najważniejsza jest jakość i świeżość produktów i oczywiście plan działania, czyli dobra organizacja pracy.

Mając na uwadze powyższe wskazówki, zapraszam Cię na obiad u prawnika.

Tym razem w roli głównej Ona –  czyli marchewka, o której Jan Brzechwa pisał w swoim wierszu „Ja jestem nadzwyczajna, w smaku niebywała”!.

Placki marchewkowo- pietruszkowe

Składniki:

  • 4-5 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 jajka
  • Pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej
  • Sól, pieprz ziołowy
  • Słodka papryka mielona
  • Ostra papryka mielona
  • olej

Sos pieczarkowy:

  • opakowanie pieczarek
  • małe opakowanie śmietanki 30% – (z Lidla lub Biedronki)
  • szczypta soli, czarnego pieprzu
  • ziarna kolendry
  • odrobina oliwy

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach na tarce do warzyw. Do warzyw dodaj 2 jajka, przyprawy, mąkę. Natkę pietruszki pokrój i dołóż do warzyw, wymieszaj. Na koniec do masy dodaj odrobinę oliwy. Tak przygotowane warzywa smaż na rozgrzanej patelni, z każdej strony.

Placki najczęściej podaje z sosem pieczarkowym lub sosem na bazie jogurtu.

Pieczarki obierz, umyj, podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Dodaj przyprawy, a następnie zalej pieczarki śmietanką. Przyprawy najlepiej ugnieść w moździerzu z odrobiną oliwy. Pieczarki i śmietankę podsmaż aż do uzyskania sosu.

Tak przygotowanym sosem możesz polać placki lub podać go w oddzielnym naczyniu.

Polecam!

Wstążki z marchewki i cukinii z serem halloumi

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 cukinia
  • opakowanie sera halloumi lub sera pleśniowego lub tofu – najlepiej wędzonego
  • oliwa
  • pieprz
  • szczypta soli
  • sok z cytryny
  • sok z pomarańczy
  • do dekoracji płatki bławatka

Przygotowanie:

Marchewkę obierz. Obieraczką do warzyw pokrój marchewkę i cukinię na wstążki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, włóż wstążki marchewki i cukinii. Podsmaż tak aby były al dente, na koniec dodaj przyprawy. Warzywa i ser można przyrządzić również na patelni grillowej. Oliwę wymieszaj z odrobiną soku cytrynowego, pomarańczowego i polej warzywa. Wstążki cukinii, marchewki i ser wyłóż na talerz, możesz udekorować płatkami bławatka. Danie możesz zrobić w wersji tylko z marchewką lub cukinią i serem.    

Katharina

Kulinarny Paragraf