Moja kuchnia pachnąca pączkami
czyli krótka historia pączków
Skąd wzięły się pączki, czy od początku były okrągłe, słodkie, z pysznym nadzieniem, polane lukrem, posypane cukrem pudrem ? Kto nie lubi pączków? Znasz kogoś takiego? Ja nie 😊 Wszyscy uwielbiają pączki.
Pączki są starsze niż Ci się wydaje, jaka była ich historia? Zapraszam Cię, w krótką kulinarną podróż z pączkiem w ręku.
Jakie były ich początki ?
Jeśli chodzi o ich formę to początków pączków należy szukać w starożytnym Rzymie i na Bliskim Wschodzie. Popularna wtedy była potrawa z ciast drożdżowego ale przypominająca chleb, z którego wypiekano bułki z nadzieniem ze słoniny. Takie pączki jadano również w Polsce i w niczym nie przypominały one dzisiejszych słodkości, polanych lukrem czy obsypanych cukrem pudrem.
Kto jako pierwszy próbował zmierzyć się z wyzwaniem jakim było posłodzenie pączków?
Oczywiście Egipcjanie, którzy bardzo poważnie podeszli do tego zadania tak jak większość deserów pochodzących z tych rejonów jest bardzo słodka i takie też miały być pączki w wersji egipskiej.
Kiedy zawitały do Polski?
Na przełomie XV/XVI wieku, ale wówczas jeszcze nazywano je kreplami; słowo pochodzi od niemieckiego Krapfen, którym określano smażone na oleju bułki. Słowo krepel wciąż jeszcze spotyka się na Śląsku.
Dawne bulki/placki nasączone tłuszczem i wypchane słoniną powoli zastąpione zostały okrągłymi, pulchnymi ciastkami, ociekającymi tłuszczem ze słodkim z domowej konfitury lub dżemu.
Kształt pączka w formie kuli pochodzi z XVIII wieku i zawdzięcza to drożdżom dodawanym do ciasta. Ciasto pod ich wpływem zaczęło rosnąć, a pączki stały się puszyste. Wzmianki o pączkach można znaleźć między innymi w utworze Mikołaja Reja „Żywot człowieka poczciwego”.
Okrągłe pączki pojawiły się w Polsce w XVIII wieku. Na swoim blogu historycznym Rafał Kocoł, pisze, że kulistość pączka Niemcy tłumaczą legendą o cukierniku, który bardzo chciał zostać żołnierzem pruskiej armii. Tak wymyślił ciastko, które miało przypominać armatnią kulę- to właśnie PĄCZEK. Austriacy zaś mają zupełnie inną historię. Ich zdaniem pod koniec XVII w. niejaka Cecylia Krapf, właścicielka wiedeńskiej cukierni, pokłóciła się z mężem i ze złości rzuciła w niego kawałkiem ciasta, które wpadło do garnka z rozgrzanym tłuszczem 😊
Drogie Panie nie polecam takich rzutów, pamiętajcie, że pączki zostały już odkryte 😊… a mąż no cóż… jeśli jest fajnym facetem 😊warto o niego zadbać i podarować mu przepysznego pączka z konfiturą malinową 😊
Pączki zna każdy – to FAKT ZNANY Z URZĘDU a fakty powszechnie znane nie wymagają dowodu – tak powie każdy prawnik 😊. W różnych krajach powstają one na podstawie różnych przepisów i przyjmują różne kształty.
Rodzaje pączków
AMERYKAŃSKI – donut (doughnut) z dziurką w środku;
TURECKA LOKMA – to bardzo słodkie kulki z miodem;
WĘGIERSKI FARSANGI fánk – nie ma nadzienia, podaje się je obok;
WŁOSKIE BOMBOLONI – Włosi wypełniają swoje pączki najchętniej czekoladą lub kremem waniliowym. Ciasto na pączki jest tam bardzo słodkie, a mimo to gotowy pączek zamacza się dodatkowo w słodkiej polewie;
a niemieckie lub portugalskie smaży się bardzo krótko, przez co są mniej tłuste;
PĄCZKI BERLIŃSKIE – charakteryzują się jasnym paskiem, który widnieje na około pączka. Najczęściej nadziewane są marmoladą. Inne nadzienia to czekolada, adwokat lub toffi. Po wierzchu są posypywane cukrem pudrem lub lukrowane;
PĄCZKI WIEDEŃSKIE – te pączki pochodzą z Hiszpanii, jednak obecnie są dostępne w wielu polskich cukierniach. Są niezwykle słodkie i przybierają formę „gniazdka”, stąd pochodzi ich potoczna nazwa. Wytwarzane są z ciasta parzonego, a po wierzchu najczęściej lukrowane;
PĄCZKI W IZRAELU – Pączki drożdżowe są tradycyjnym daniem podczas Chanuki. Są słodkie i wypełnione budyniem lub czekoladą;
Jaki jest ten KLASYCZNY pączek ?
No cóż, po pierwsze bardzo kaloryczny, pączek dostarcza organizmowi ok. 250 kcal. To zapewne wie każdy z Was 😊ale tak jak wiele innych słodkości warto jeść z umiarem tak i w przypadku pączka warto zachować ten umiar – chociaż przyznacie sami, że jest to bardzo trudne😊coś o tym wiem… chociaż to nie pączki skradły moje serce 😊a co takiego? O tym przeczytacie tutaj. Zapraszam!
Jest wiele sposobów przyrządzenia pysznych i niepowtarzalnych pączków. Od pieczonych w piekarniku, gotowanych na parze i tych najbardziej popularnych – smażonych na głębokim oleju.
Wszystko zależy od naszych kulinarnych upodobań.
***
Pączki to obok szarlotki z prodiża, faworków, placków z jabłkami smak mojego dzieciństwa. Wszystkie te słodkości piekła moja babcia. W pamięci mojej pozostał obraz kuchni, w której unosi się niezwykły aromat drożdży, rosnącego zaczynu i wyrabianego ciasta na pączki. Pączki smażone na tłuszczu do tego odrobina domowego dżemu do środka i szczypta cukru pudru… no może nieco więcej niż szczypta 😊
***
Dziś polecam Ci pączki pieczone wg przepisu Jakuba Kuronia, który znajdziecie na jego blogu tutaj.
Pączki są pyszne… nadziewane domowym dżemem i posypane szczyptą cukru pudru…a w zasadzie kilkoma, w tłusty czwartek można zaszaleć.
Katharina
Kulinarny Paragraf