Sernikowe love a może prawdziwe love story ?
Krótka historia niekwestionowanego Króla Deserów.
Wpis o magicznym smaku sernika planowałam, że pojawi się na blogu nieco później.
Chociaż wielu miłośników tego deseru, uznawanego za niekwestionowanego króla deserów, może mieć mi to za złe.
Myślę,że u wielu z nas myśl o serniku przywołuje najpiękniejsze momenty ze swojego dzieciństwa. Sernik jest jednym z najpiękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa.
Gdy słyszysz kawa, to jaki deser przychodzi Ci na myśl ? szarlotka, babeczki, tort czekoladowy a może serniczek ? O to jest pytanie?
Kawa uwielbia słodycze, pewnie już to kiedyś słyszałeś. Nie bez przyczyny we wszystkich kawiarniach nawet tych najmniejszych obok filiżanki dobrej kawy serwowane jest słodkie małe co nieco.
Znam takie osoby, które dla kawałeczka pysznego serniczka oddałyby wiele. I zupełnie mnie to nie dziwi. Na temat rodzajów serników, liczby przepisów na ich zrobienie i wszelkich magicznych, cukierniczych trików stosowanych do zrobieni tego jedynego wymarzonego sernika można byłoby napisać niejedną książkę a może nawet doktorat. Sernik można również przygotować w wersji light a także w wersji bezglutenowej.
A jaki jest przepis na udany sernik ?
co zrobić aby był puszysty, dobrze wyrośnięty wręcz aksamitny a gdy spróbujesz pierwszy kęs już wiesz, że jeden kawałek może nie być tym ostatnim.
A czy znasz historię sernika ?
Tak, sernik tak jak wiele innych deserów, ciast ma również swoją historię.
Jeśli czytałeś już inne wpisy na blogu zapewne już wiesz, że historia też jest tu obecna. Jak wielu prawników od zawsze uwielbiałam historię i tak już pozostało.
W Kuchni Kulinarnego Paragrafu nie będę rozprawiać się z historia starożytnego Rzymu czy też Grecji, nie przeczytasz o wojnie Dwóch Róż czy Wojnie Stuletniej czy też o podbojach Napoleona.
W Kulinarnym Paragrafie będziesz mógł przeczytać historie wielu ciast czy też deserów a także innych potraw, ich składników, przypraw i licznych ziół.
Wiele przepisów na pyszne desery ma swoją wieloletnią a nawet wielowiekową historię. Receptury wielu z nich ulegały licznym modyfikacjom na przestrzeni lat abyś dziś mógł delektować się tymi pysznościami.
To jaka jest ta historia sernika ?
Pierwsze wzmianki na temat sernika napotykamy już w starożytnej Grecji i Rzymie. Jego historia sięga już ponad 2 tys. lat. W XIX w. przepisy na serowe ciasto dotarły do Ameryki Północnej i tam ewoluowały.
Najbardziej tradycyjna forma, sernika pochodzi z krajów niemieckojęzycznych. Stąd często ciasto to nazywane jest “wiedeńskim”. W wersji „wiedeńskiej’’ zakłada dodanie do serowej masy dużej ilości bakalii. W krajach prawosławnych, popularna jest natomiast odmiana sernika na zimno, nazywana paschą. W wielu regionach jest to tradycyjna potrawa wielkanocna.
Sernik podbijał Europe to pewne. Wraz z rzymskimi podbojami przybył na tereny Europy i już pozostał do dnia dzisiejszego.
Już w pierwszej wydrukowanej książce kucharskiej z 1545 r. pojawia się przepis na sernik. Miłość do sernika wzrastała i rozszerzała się, a poszczególne kraje dodawały coś od siebie. I tak z upływem czasu pojawiały się najrozmaitsze warianty tego serowego przysmaku.
I chyba nikogo nie zdziwi fakt, że sernik trafił też na królewskie stoły. Swój wkład w tworzenie sernika miał także kucharz angielskiego króla Henryka VIII. Szef kuchni wpadł na pomysł pocięcia sera na małe kawałki. Następnie moczył te kawałki w mleku przez trzy godziny, a następnie dodał do nich jajka, mąkę oraz cukier.
Oczywiście kolorytu dodaje mu rodzaj sera, który zostanie użyty do jego wykonania.
I tak Włosi wykorzystują w tym celu ser ricotta, Grecy fetę lub mizithra, a Niemcy twaróg.
W 1872 roku w Nowym Jorku przypadkowo odkryto produkowany do dzisiaj serek Philadelphia. Lekki i delikatny “sernik nowojorski” funkcjonuje do dziś.
To jeden z moich ulubionych serników, chociaż w mojej wersji jest nieco zmodyfikowany.
A jak pisał klasyk – Polacy nie Gęsi i swój język mają. Ja dodałabym, że Polacy nie gęsi i swój sernik mają.
Jak serowe cudo dotarło do polskich domów ?
No cóż odpowiedź na to pytanie nie jest taka oczywista jak myślisz.
W staropolskich książkach nie zachowało się wiele przepisów na to ciasto. Podejrzewa się, że przyjechał do Polski wraz z królem Janem III Sobieskim wracającym z bitwy pod Wiedniem.
To częściowo tłumaczyłoby nazwę sernika, który dotarł do naszego kraju i do dzisiejszych czasów nazywa się sernikiem wiedeńskim.
Krakowiacy nieco go zmodyfikowali, dodając ozdobną kraciastą polewę lub kratkę z kruchego ciasta i dlatego czasami nazywany jest też sernikiem krakowskim. Wg mnie jest on zdecydowanie słodszy niż inne serniki. W polskim dorobku kulinarnym mamy też sernik kaszubski, do którego dodawane są ziemniaki.
Najbardziej tajemniczy wśród serników jest seromakowiec czyli sernik przekładany masą makową, który odkąd pamiętam gościł w kuchni mojej mamy.
Sernikowa kraina pełna jest sernikowych wariacji w tym m.in. sernik bez sera, sernik na zimno, serowy strudel czy też ciasto drożdżowe z serem i kruszonką.
A jaki sernik gości w Kuchni Kulinarnego Paragrafu ?
Odpowiedź jest bardzo prosta – mam trzy sprawdzone przepisy na ulubione serniki, które zawsze mi wychodzą i jeśli potrzebuj sprawdzonego deseru na rodzinne spotkanie czy też małe przyjęcie u znajomych to są to pewniki.
Nie wiem czy miłośnicy serników, tak mają, że w zależności od pory roku przygotowują inny sernik.
Ja tak mam.
I gdy słodkie truskawki pojawiają się w sprzedaży piekę sernik z truskawkami, jesienią gdy za oknem piękna polska jesień piekę sernik dyniowy a zimą w szczególności w okresie świąt Bożego Narodzenia sernik czekoladowo – kawowy. Zapach tego ostatniego najczęściej unosi się w Kulinarnym Paragrafie.
Ulubiona kawa i sernik czekoladowy –bo cóż może być lepszego ?…
Abyś mógł poczuć aromat czekoladowo – kawowego sernika w Kuchni Kulinarnego Paragrafu, poniżej dzielę się z Tobą przepisem.
Po przeczytaniu tego wpisu, do kolejnego możesz zasiąść z domową czekoladą na gorąco i sernikiem czekoladowo – kawowym.
Sernik czekoladowo – kawowy
Składniki
1 kg sera zmielonego
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 -4 łyżki kawy rozpuszczalnej
3-4 łyżki cukru brązowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady lub płatki czekoladowe
Spód
1 opakowanie herbatników kakaowych lub ciasteczek czekoladowych
½ – 1 tabliczka czekolady
¼ kostki margaryny
Polewa
Tabliczka czekolady mlecznej
Olej kokosowy
Szczypta soli
Wykonanie
Herbatniki lub ciasteczka pokrusz, dodaj do rozpuszczonej margaryny i wymieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj rozpuszczoną czekoladę. Spód możesz zrobić bez czekolady. Sernik wychodzi najlepszy gdy do spodu dodasz odrobinę czekolady. Masę wyłóż do formy, ja zawsze robię w tortownicy. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.
PodejrzyjSernikowe love a może prawdziwe love story ?
Krótka historia niekwestionowanego Króla Deserów.
Wpis o magicznym smaku sernika planowałam, że pojawi się na blogu nieco później.
Chociaż wielu miłośników tego deseru, uznawanego za niekwestionowanego króla deserów, może mieć mi to za złe.
Myślę,że u wielu z nas myśl o serniku przywołuje najpiękniejsze momenty ze swojego dzieciństwa. Sernik jest jednym z najpiękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa.
Gdy słyszysz kawa, to jaki deser przychodzi Ci na myśl ? szarlotka, babeczki, tort czekoladowy a może serniczek ? O to jest pytanie?
Kawa uwielbia słodycze, pewnie już to kiedyś słyszałeś. Nie bez przyczyny we wszystkich kawiarniach nawet tych najmniejszych obok filiżanki dobrej kawy serwowane jest słodkie małe co nieco.
Znam takie osoby, które dla kawałeczka pysznego serniczka oddałyby wiele. I zupełnie mnie to nie dziwi. Na temat rodzajów serników, liczby przepisów na ich zrobienie i wszelkich magicznych, cukierniczych trików stosowanych do zrobieni tego jedynego wymarzonego sernika można byłoby napisać niejedną książkę a może nawet doktorat. Sernik można również przygotować w wersji light a także w wersji bezglutenowej.
A jaki jest przepis na udany sernik ?
co zrobić aby był puszysty, dobrze wyrośnięty wręcz aksamitny a gdy spróbujesz pierwszy kęs już wiesz, że jeden kawałek może nie być tym ostatnim.
A czy znasz historię sernika ?
Tak, sernik tak jak wiele innych deserów, ciast ma również swoją historię.
Jeśli czytałeś już inne wpisy na blogu zapewne już wiesz, że historia też jest tu obecna. Jak wielu prawników od zawsze uwielbiałam historię i tak już pozostało.
W Kuchni Kulinarnego Paragrafu nie będę rozprawiać się z historia starożytnego Rzymu czy też Grecji, nie przeczytasz o wojnie Dwóch Róż czy Wojnie Stuletniej czy też o podbojach Napoleona.
W Kulinarnym Paragrafie będziesz mógł przeczytać historie wielu ciast czy też deserów a także innych potraw, ich składników, przypraw i licznych ziół.
Wiele przepisów na pyszne desery ma swoją wieloletnią a nawet wielowiekową historię. Receptury wielu z nich ulegały licznym modyfikacjom na przestrzeni lat abyś dziś mógł delektować się tymi pysznościami.
To jaka jest ta historia sernika ?
Pierwsze wzmianki na temat sernika napotykamy już w starożytnej Grecji i Rzymie. Jego historia sięga już ponad 2 tys. lat. W XIX w. przepisy na serowe ciasto dotarły do Ameryki Północnej i tam ewoluowały.
Najbardziej tradycyjna forma, sernika pochodzi z krajów niemieckojęzycznych. Stąd często ciasto to nazywane jest “wiedeńskim”. W wersji „wiedeńskiej’’ zakłada dodanie do serowej masy dużej ilości bakalii. W krajach prawosławnych, popularna jest natomiast odmiana sernika na zimno, nazywana paschą. W wielu regionach jest to tradycyjna potrawa wielkanocna.
Sernik podbijał Europe to pewne. Wraz z rzymskimi podbojami przybył na tereny Europy i już pozostał do dnia dzisiejszego.
Już w pierwszej wydrukowanej książce kucharskiej z 1545 r. pojawia się przepis na sernik. Miłość do sernika wzrastała i rozszerzała się, a poszczególne kraje dodawały coś od siebie. I tak z upływem czasu pojawiały się najrozmaitsze warianty tego serowego przysmaku.
I chyba nikogo nie zdziwi fakt, że sernik trafił też na królewskie stoły. Swój wkład w tworzenie sernika miał także kucharz angielskiego króla Henryka VIII. Szef kuchni wpadł na pomysł pocięcia sera na małe kawałki. Następnie moczył te kawałki w mleku przez trzy godziny, a następnie dodał do nich jajka, mąkę oraz cukier.
Oczywiście kolorytu dodaje mu rodzaj sera, który zostanie użyty do jego wykonania.
I tak Włosi wykorzystują w tym celu ser ricotta, Grecy fetę lub mizithra, a Niemcy twaróg.
W 1872 roku w Nowym Jorku przypadkowo odkryto produkowany do dzisiaj serek Philadelphia. Lekki i delikatny “sernik nowojorski” funkcjonuje do dziś.
To jeden z moich ulubionych serników, chociaż w mojej wersji jest nieco zmodyfikowany.
A jak pisał klasyk – Polacy nie Gęsi i swój język mają. Ja dodałabym, że Polacy nie gęsi i swój sernik mają.
Jak serowe cudo dotarło do polskich domów ?
No cóż odpowiedź na to pytanie nie jest taka oczywista jak myślisz.
W staropolskich książkach nie zachowało się wiele przepisów na to ciasto. Podejrzewa się, że przyjechał do Polski wraz z królem Janem III Sobieskim wracającym z bitwy pod Wiedniem.
To częściowo tłumaczyłoby nazwę sernika, który dotarł do naszego kraju i do dzisiejszych czasów nazywa się sernikiem wiedeńskim.
Krakowiacy nieco go zmodyfikowali, dodając ozdobną kraciastą polewę lub kratkę z kruchego ciasta i dlatego czasami nazywany jest też sernikiem krakowskim. Wg mnie jest on zdecydowanie słodszy niż inne serniki. W polskim dorobku kulinarnym mamy też sernik kaszubski, do którego dodawane są ziemniaki.
Najbardziej tajemniczy wśród serników jest seromakowiec czyli sernik przekładany masą makową, który odkąd pamiętam gościł w kuchni mojej mamy.
Sernikowa kraina pełna jest sernikowych wariacji w tym m.in. sernik bez sera, sernik na zimno, serowy strudel czy też ciasto drożdżowe z serem i kruszonką.
A jaki sernik gości w Kuchni Kulinarnego Paragrafu ?
Odpowiedź jest bardzo prosta – mam trzy sprawdzone przepisy na ulubione serniki, które zawsze mi wychodzą i jeśli potrzebuj sprawdzonego deseru na rodzinne spotkanie czy też małe przyjęcie u znajomych to są to pewniki.
Nie wiem czy miłośnicy serników, tak mają, że w zależności od pory roku przygotowują inny sernik.
Ja tak mam.
I gdy słodkie truskawki pojawiają się w sprzedaży piekę sernik z truskawkami, jesienią gdy za oknem piękna polska jesień piekę sernik dyniowy a zimą w szczególności w okresie świąt Bożego Narodzenia sernik czekoladowo – kawowy. Zapach tego ostatniego najczęściej unosi się w Kulinarnym Paragrafie.
Ulubiona kawa i sernik czekoladowy –bo cóż może być lepszego ?…
Abyś mógł poczuć aromat czekoladowo – kawowego sernika w Kuchni Kulinarnego Paragrafu, poniżej dzielę się z Tobą przepisem.
Po przeczytaniu tego wpisu, do kolejnego możesz zasiąść z domową czekoladą na gorąco i sernikiem czekoladowo – kawowym.
Sernik czekoladowo – kawowy
Składniki
1 kg sera zmielonego
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 -4 łyżki kawy rozpuszczalnej
3-4 łyżki cukru brązowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady lub płatki czekoladowe
Spód
1 opakowanie herbatników kakaowych lub ciasteczek czekoladowych
½ – 1 tabliczka czekolady
¼ kostki margaryny
Polewa
Tabliczka czekolady mlecznej
Olej kokosowy
Szczypta soli
Wykonanie
Herbatniki lub ciasteczka pokrusz, dodaj do rozpuszczonej margaryny i wymieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj rozpuszczoną czekoladę. Spód możesz zrobić bez czekolady. Sernik wychodzi najlepszy gdy do spodu dodasz odrobinę czekolady. Masę wyłóż do formy, ja zawsze robię w tortownicy. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.
Ser przełóż do szklanej miski, dodaj jajka i wszystko miksuje aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj kawę, cukier, mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej masy. Tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub np. w mikrofalówce. Ja dodaję całą tabliczkę gorzkiej czekolady, jeśli chcesz aby sernik był jeszcze słodszy dodaj pół tabliczki gorzkiej czekolady i pół mlecznej. Polecam korzystanie z czekolady w postaci pastylek czekoladowych, to znacznie ułatwia jej obróbkę. Do masy serowej dodaj przestudzoną czekoladę, wszystko wymieszaj. Masę przełóż do formy i piecz około 50 minut. Przez pierwsze 15 minut piekarnik ustawa na 180 stopni a na pozostały czas pieczenia piekarni ustaw na 120 stopni.
Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku aż do ostygnięcia. Ja robię sernik wieczorem i pozostawiam go aby przestygł przez całą noc. Na drugi dzień przygotowuje polewę czekoladową.
Rozpuść czekoladę, dodaj do niej olej kokosowy i szczyptę soli. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, taka aby uzyskać gładką, jednolitą masę. Czekoladę wyłóż na sernik.
Jeden z najlepszych serników już gotowy!
Katharina
Kulinarny Paragraf